Elektronische identiteitskaart en Kids-ID

Informatie over de elektronische identiteitskaart en de Kids-ID.

  1. Laatst bijgewerkt op

Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten moeten volgens de Europese reglementering sinds midden 2021 de vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers bevatten.

Sinds 21 juni 2021 moet u voor een elektronische identiteitskaart (e-ID) en/of ook uw kind voor de Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar uw beroepsconsulaat komen.


De Ambassade van België in Hanoi geeft enkel elektronische identiteitskaarten af aan de ingeschreven Belgen:

De Belgische ambassades en beroepsconsulaten geven elektronische identiteitskaarten af aan bij hun ingeschreven Belgen:

  • eID: elektronische identiteitskaart voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar.
  • Kids-ID: elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar

Deze eID en Kids-ID bezitten talrijke voordelen:

  1. Handig formaat: ze heeft de grootte van een bankkaart
  2. Laat toe te reizen naar meer dan 50 landen (meer weten)
  3. Minder duur dan een paspoort: 20 € voor een eID, 10 euro voor een Kids-ID
  4. Blijft geldig in geval van verhuis (naar een andere beroepspost, van of naar België)
  5. Laat bepaalde beveiligde handelingen op internet toe (als de certificaten geactiveerd zijn)

Bij uitreiking van een nieuwe elektronische identiteitskaart ontvangt u in een afzonderlijke omslag de PIN/PUK-code waarmee u de kaart kunt activeren. Met deze twee codes krijgt u toegang tot talrijke particuliere en overheidswebsites (pensioen, ziekenkas, invaliditeit, enz.). Ook kunt u hiermee bepaalde handelingen uitvoeren en documenten digitaal ondertekenen.

Hiervoor moet de kaart echter eerst geactiveerd worden. U moet zich met uw kaart en PUK-code op de ambassade aanbieden. Voor meer uitleg over de eID-software, ga naar www.eid.belgium.be

Sinds 21 juni 2021 is de persoonlijk verschijning (op afspraak) verplicht voor de aanvraag of activering van een elektronische identiteitskaart (e-ID) of een Kids-ID (vanaf 6 jaar en ouder).

Als de kaart reeds geactiveerd is maar u zich de PIN-code niet meer herinnert, kunt u de code online (niet via de ambassade) aanvragen, rechtstreeks bij de FOD Binnenlandse Zaken.
 

Verwar de Belgische identiteitskaart niet met een Belgisch paspoort of met de verblijfskaart van uw land van verblijf


Let op het verschil tussen Belgische identiteitskaarten en verblijfsdocumenten, die eventueel door het land van verblijf worden afgeleverd. De geldigheid en het officieel karakter van deze verblijfsdocumenten beperken zich meestal tot het grondgebied van het land van verblijf.

De eID’s en Kids-ID’s zijn geldige identiteits- en reisdocumenten voor de lidstaten van de Europese Unie, alsook enkele buurlanden. Ze kunnen er dus vaak nuttig – zelfs noodzakelijk – zijn om zich ter plaatse te identificeren. Voor heel wat landen is er een paspoort nodig en volstaat een eID niet.