Ambassade en Consulaat van België in Vietnam

België in Vietnam

COVID-19

Informatie over het coronavirus wordt regelmatig geupdated in het Nederlands en Frans.

Volg ons op Facebook (@Belgiuminvietnam) en (@Diplomatie.Belgium)

Als u een reiziger bent, gelieve te registreren op Travellers Online https://travellersonline.diplomatie.be/

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

 Openingsuren voor het publiek

De ambassade is open van maandag tot vrijdag, van 9u00 tot 12u00 en 13u30 tot 16u00 en is telefonisch bereikbaar op +84 24 393 461 79 

We beantwoorden ook uw vragen via e-mail op hanoi@diplobel.fed.be.

Wachtnummer na openingsuren: +84 91 322 15 00 

 Visum voor België

De buitengrenzen van de Schengenzone zijn gesloten voor niet-essentiële reizen van onderdanen van derde landen. Voor Belgische/Schengenvisa, gelieve te noteren dat alleen hoogdringende en noodzakelijke visumaanvragen zullen behandeld worden. U dient eerst een afspraak te maken met de ambassade door een email te versturen naar hanoi@diplobel.fed.be. Klik hier voor meer informatie omtrent Covid-19: Implicaties op de reizen naar België. Meer gedetailleerde informatie omtrent het toepassingsgebied vindt u op de website van de Europese Unie

Oproep aan ALLE BELGISCHE REIZIGERS in Vietnam die willen terugkeren naar België

  Speciale vluchten naar Frankfurt van Hanoi door Vietnam Airlines

  • Datum: Woensdag 3 juni
  • Er is mogelijks ook nog een vlucht op vrijdag 5 juni maar dit is nog niet bevestigd.
  • Kostprijs/ticket is ongeveer 1000 USD (afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen).
  • Check-in bagage (van 23kg) is toegestaan en extra gewicht kan worden aangekocht (zie het bagagebeleid https://www.vietnamairlines.com/vn/en/travel-information/baggage/general-info)
  • Rechtstreeks boeken via de website van Vietnam Airlines op  https://www.vietnamairlines.com  via het kantoor van Vietnam Airlines (25 Trang Thi, Hoan Kiem dict, Hanoi) of via een reisbureau.
  • De doorreis naar België moet u zelf op voorhand organiseren (via vlucht, trein of auto).

  Korea als transithub: Korea heeft restricties ingevoerd voor inkomende reizigers, maar deze restricties zijn niet van toepassing op transitpassagiers. Alle passagiers zullen bij de vertrekluchthaven op koorts worden gecheckt. We raden aan om te boeken via een reisbureau of rechtstreeks bij de uitvoerende luchtvaartmaatschappijen.

  • Asiana Airlines: 3 commerciële vluchten per week van Hanoi/HCMC naar Frankfurt via Seoel (https://flyasiana.com/)
  • Korean Air: 1 commerciële vlucht per week van HCMC (op woensdag) naar Parijs via Seoel (https://www.koreanair.com/)
  • KLM: 3 commerciële vluchten per week tussen Seoel en Amsterdam

  Belgen kunnen aan boord gaan, zolang ze kunnen aantonen dat ze meteen naar huis doorreizen met een vliegtuigticket, treinticket met de Thalys, of verklaring op eer dat hun familie hen komt afhalen.

  Als u vragen heeft over hoe terug te keren naar België of als u zich wil inschrijven op onze mailinglijst voor mogelijke (betalende) repatriëringvluchten naar Europa, neem dan contact op met hanoi@diplobel.fed.be.  

  Door de crisis annuleren reisorganisatoren, luchtvaartmaatschappijen en hoteluitbaters heel wat reizen, vluchten en boekingen. De FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie staat voor je klaar om te helpen: https://FODEconomieCorona

   

  Laatste updates over Covid-19 regelgeving in Vietnam

  Automatische verlenging van toeristenvisum tot en met 30 juni

  De Vietnamese immigratiedienst heeft aangekondigd dat alle buitenlanders die na 1 maart Vietnam zijn binnengekomen met een visumvrijstelling, e-visum of toeristenvisum, hun visum tot 30 juni 2020 kosteloos en automatisch wordt verlengd. Reizigers die nog in het land zijn, moeten hun tijdelijke verblijfplaats melden aan de lokale politie, via hun verhuurders of hotels, en moeten online de gezondheidsverklaring van Vietnam invullen.

  Bezoekers die het land vóór 1 maart zijn binnengekomen, kunnen in aanmerking komen voor de verlenging, op voorwaarde dat ze een officiële brief van hun ambassade of consulaat kunnen tonen waarin staat dat ze het land om objectieve redenen niet konden verlaten. Buitenlanders die in Vietnam in quarantaine zaten of een behandeling voor Covid-19 hebben ondergaan, komen ook in aanmerking voor de verlenging. Ze moeten deze certificatiedocumentatie meenemen om immigratieambtenaren te laten zien wanneer ze Vietnam verlaten.

  Voor vragen over het nieuwe beleid kunt u de immigratiedienst van Vietnam bellen op 024 3938 7320.

  • Vietnam heeft de 22-dagen durende social distancing maatregelen opgeheven op 23 april. De regering raadt aan om handen regelmatig te wassen, maskers te dragen op openbare plaatsen en om 1m afstand te houden. Verdere lokale inperkingen kunnen van toepassing zijn.
  • De meeste winkels en diensten zijn opnieuw open. Vluchten, openbaar vervoer, interprovinciaal vervoer, hotels, monumenten, toeristische attracties en overheidsgebouwen zijn heropend met veiligheidsmaatregelen.
  • Het ministerie van Volksgezondheid raadt aan om de medische verklaring op https://tokhaiyte.vn in te vullen.

  Informatieve websites betreft Covid-19

  We raden u aan om regelmatig volgende websites te raadplegen:

  Nieuws

  25 mei

  Verklaring van Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van twee Protocollen bij het VN-Kinderrechtenverdrag, 25 mei 2020.

  21 mei

  We prijzen de inspanningen van de Burundese burgers die zich resoluut hebben geëngageerd in het verkiezingsproces, sommigen met risico voor hun eigen leven of fysieke integriteit. Dit proces heeft geleid tot de drievoudige stembusgang van 20 mei, een cruciale stap in het consolideren van de politieke en institutionele stabiliteit van het land.

  17 mei

  Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit schrapte uit de lijst van geestesziekten. Sinds 2004 is 17 mei Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT), dag waarop seksuele diversiteit wordt gevierd, maar ook de aandacht wordt gevestigd op discriminatie en geweld tegen LGBTI personen.

  08 mei

  Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo spreekt op deze Internationale Dag van het Rode Kruis zijn uitdrukkelijk steun uit voor het werk van de Rode Kruis-gemeenschap. Hij wenst iedereen van de Rode Kruis-beweging te danken voor het jarenlange partnerschap en voor de inzet tijdens deze coronacrisis. Ons land zegt in het kader van de strijd tegen COVID-19 5 miljoen euro toe aan de Internationale Federatie van het Rode Kruis.