Ambassade en Consulaat van België in Vietnam

België in Vietnam

COVID-19

Informatie over het coronavirus wordt regelmatig geupdated in het Nederlands en het Frans.

Volg ons op Facebook (@Belgiuminvietnam) en (@Diplomatie.Belgium)

Als u een reiziger bent, gelieve zich te registreren op Travellers Online https://travellersonline.diplomatie.be/

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

Openingsuren voor het publiek

De ambassade is open van maandag tot vrijdag, van 9u00 tot 12u00 en 13u30 tot 16u00 en is telefonisch bereikbaar op +84 24 393 461 79
We beantwoorden ook uw vragen via e-mail op hanoi@diplobel.fed.be.
Wachtnummer na openingsuren: +84 91 322 15 00

 Visum voor België

Op 1 juli 2020 heropende het Belgisch Visumaanvraagcentrum in Vietnam voor visumaanvragen en legalisaties (http://www.vfsglobal.com/Belgium/Vietnam/index.html):
- Ho Chi Minh-stad en Hanoi: open op maandag, woensdag en vrijdag.
- Danang: open op maandag
Houd er rekening mee dat alleen bepaalde visumcategorieën kunnen worden ontvangen. Voor meer informatie: neem contact op met de Ambassade of VFS. Klik hier om uw afspraak met VFS te boeken.

 

  Elke passagier is verplicht een Public Health Passenger Locator Form in te vullen voorafgaand aan de reis, conform de bepalingen van het bovenstaande Ministerieel Besluit van 30.06.2020. Bij aankomst in België moet het formulier worden overhandigd aan de daartoe aangewezen autoriteiten aan de grens. Dit formulier kan ook elektronisch worden ingevuld en verstuurd via de website https://travel.info-coronavirus.be/, waar het beschikbaar is in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Dit betreft een sanitaire maatregel ingesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Nadere informatie vindt de passagier op het formulier zelf terug.

  Hier vindt u een overzicht van alle operationele vluchten UIT Vietnam. Deze vluchtschema's kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en hangen af van de uitvoerende luchtvaartmaatschappijen.

  Vanwege toegangsbeperkingen in Vietnam (passagiers mogen Vietnam niet binnenkomen), zullen commerciële vluchten van Europa naar Vietnam tot nader order niet worden uitgevoerd.

  Als u vragen heeft over hoe terug te keren naar België of als u zich wil inschrijven op onze mailinglijst voor mogelijke (betalende) repatriëringsvluchten naar Europa, neem dan contact op met hanoi@diplobel.fed.be.  

  Door de crisis annuleren reisorganisatoren, luchtvaartmaatschappijen en hoteluitbaters heel wat reizen, vluchten en boekingen. De FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie staat voor je klaar om te helpen: https://FODEconomieCorona

   

  Laatste updates over Covid-19 regelgeving in Vietnam

  Automatische verlenging van toeristenvisum tot en met 31 oktober

  De Vietnamese immigratiedienst heeft aangekondigd dat voor alle buitenlanders die na 1 maart Vietnam zijn binnengekomen met een visumvrijstelling, e-visum of toeristenvisum, hun visum tot 31 oktober 2020 kosteloos en automatisch wordt verlengd. Reizigers die nog in het land zijn, moeten hun tijdelijke verblijfplaats melden aan de lokale politie, via hun verhuurders of hotels, en moeten online de gezondheidsverklaring van Vietnam invullen.

  Bezoekers die het land vóór 1 maart zijn binnengekomen, kunnen in aanmerking komen voor de verlenging, op voorwaarde dat ze een officiële brief van hun ambassade of consulaat kunnen tonen waarin staat dat ze het land om objectieve redenen niet konden verlaten. Buitenlanders die in Vietnam in quarantaine zaten of een behandeling voor Covid-19 hebben ondergaan, komen ook in aanmerking voor de verlenging. Ze moeten deze certificatiedocumentatie meenemen om immigratieambtenaren te laten zien wanneer ze Vietnam verlaten.

  Voor vragen over het nieuwe beleid kunt u de immigratiedienst van Vietnam bellen op 024 3938 7320.

   

  • De regering raadt aan om handen regelmatig te wassen, maskers te dragen op openbare plaatsen en om 1m afstand te houden. Verdere inperkingen kunnen lokaal van toepassing zijn bij een lokale uitbraak.
  • De meeste winkels en diensten zijn opnieuw open. Vluchten, openbaar vervoer, interprovinciaal vervoer, hotels, monumenten, toeristische attracties en overheidsgebouwen zijn heropend met veiligheidsmaatregelen.
  • Het ministerie van Volksgezondheid raadt aan om de medische verklaring op https://tokhaiyte.vn in te vullen.

   

  Informatieve websites betreft Covid-19

  We raden u aan om regelmatig volgende websites te raadplegen:

  Nieuws

  20 okt

  Vandaag neemt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir deel aan een ministeriële rondetafelconferentie die financiële middelen en politiek engagement moet genereren om een antwoord te bieden op de enorme noden in de centrale Sahel-regio, meer bepaald in Mali, Burkina Faso en Niger.

  18 okt

  De tiende Conferentie van Partijen (COP10) bij het VN-Verdrag inzake transnationale georganiseerde misdaad (UNTOC) heeft een Belgische resolutie aangenomen die gericht is op de strijd tegen het vervaardigen en verhandelen van vervalste medische producten. Het verhandelen van vervalste medicijnen en medische producten is een zeer lucratieve handel. Dit nam alleen maar toe door de COVID-19-pandemie, aangezien de vraag naar dergelijke producten exponentieel is toegenomen. Wereldwijd zijn de meest kwetsbaren de eersten die hieronder lijden.

  16 okt

  Voormalig minister Inge Vervotte is door de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres aangeduid als lid van de Vijfkoppige bestuursraad van het UN Voluntary Trust Fund for Victims of Trafficking in Persons (UNVTF).

  13 okt

  Vandaag vieren we de 10e verjaardag van het UN Voluntary Trust Fund voor slachtoffers van mensenhandel, vooral vrouwen en kinderen. Het Trustfonds ondersteunt jaarlijks meer dan 3.500 slachtoffers van mensenhandel via zijn ngo-partners. België is met een bijdrage van 2 miljoen euro de grootste donor van het trustfonds en organiseerde vandaag samen met andere partners een paneldiscussie in de marge van de jaarlijkse UNTOC-conferentie (de VN Conventie tegen transnationale georganiseerde misdaad). 

  10 okt

  Vandaag is de 18de Europese en Werelddag tegen de doodstraf. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès wenst expliciet te onderlijnen dat België zich blijft inzetten voor de universele afschaffing van de doodstraf.