Ambassade en Consulaat van België in Vietnam

België in Vietnam

COVID-19

Informatie over het coronavirus wordt regelmatig geupdated in het Nederlands en Frans.

Volg ons op Facebook (@Belgiuminvietnam) en (@Diplomatie.Belgium)

Als u een reiziger bent, gelieve te registreren op Travellers Online https://travellersonline.diplomatie.be/

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

Openingsuren voor het publiek

De ambassade is open van maandag tot vrijdag, van 9u00 tot 12u00 en 13u30 tot 16u00 en is telefonisch bereikbaar op +84 24 393 461 79
We beantwoorden ook uw vragen via e-mail op hanoi@diplobel.fed.be.
Wachtnummer na openingsuren: +84 91 322 15 00

 Visum voor België

Vanaf 1 juli 2020 heropent het Belgisch Visumaanvraagcentrum in Vietnam voor visumaanvragen en legalisaties (http://www.vfsglobal.com/Belgium/Vietnam/index.html):
- Ho Chi Minh-stad en Hanoi: open op maandag, woensdag en vrijdag.
- Danang: tijdelijk gesloten
Houd er rekening mee dat alleen bepaalde visumcategorieën kunnen worden ontvangen. Voor meer informatie: neem contact op met de Ambassade of VFS. Klik hier om uw afspraak met VFS te boeken.

 

Oproep aan ALLE BELGISCHE REIZIGERS in Vietnam die willen terugkeren naar België

  Elke passagier is verplicht een Public Health Passenger Locator Form in te vullen voorafgaand aan de reis, conform de bepalingen van het bovenstaande Ministerieel Besluit van 30.06.2020. Bij aankomst in België moet het formulier worden overhandigd aan de daartoe aangewezen autoriteiten aan de grens. Dit formulier kan ook elektronisch worden ingevuld en verstuurd via de website https://travel.info-coronavirus.be/, waar het beschikbaar is in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Dit betreft een sanitaire maatregel ingesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Nadere informatie vindt de passagier op het formulier zelf terug.

  Hier vindt u een overzicht van alle operationele vluchten UIT Vietnam. Deze vluchtschema's kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en hangen af van de uitvoerende luchtvaartmaatschappijen.

  Vanwege toegangsbeperkingen in Vietnam (passagiers mogen Vietnam niet binnenkomen), zullen commerciële vluchten van Europa naar Vietnam tot nader order niet worden uitgevoerd.

  Als u vragen heeft over hoe terug te keren naar België of als u zich wil inschrijven op onze mailinglijst voor mogelijke (betalende) repatriëringvluchten naar Europa, neem dan contact op met hanoi@diplobel.fed.be.  

  Door de crisis annuleren reisorganisatoren, luchtvaartmaatschappijen en hoteluitbaters heel wat reizen, vluchten en boekingen. De FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie staat voor je klaar om te helpen: https://FODEconomieCorona

   

  Laatste updates over Covid-19 regelgeving in Vietnam

  Automatische verlenging van toeristenvisum tot en met 31 augustus

  De Vietnamese immigratiedienst heeft aangekondigd dat alle buitenlanders die na 1 maart Vietnam zijn binnengekomen met een visumvrijstelling, e-visum of toeristenvisum, hun visum tot 31 augustus 2020 kosteloos en automatisch wordt verlengd. Reizigers die nog in het land zijn, moeten hun tijdelijke verblijfplaats melden aan de lokale politie, via hun verhuurders of hotels, en moeten online de gezondheidsverklaring van Vietnam invullen.

  Bezoekers die het land vóór 1 maart zijn binnengekomen, kunnen in aanmerking komen voor de verlenging, op voorwaarde dat ze een officiële brief van hun ambassade of consulaat kunnen tonen waarin staat dat ze het land om objectieve redenen niet konden verlaten. Buitenlanders die in Vietnam in quarantaine zaten of een behandeling voor Covid-19 hebben ondergaan, komen ook in aanmerking voor de verlenging. Ze moeten deze certificatiedocumentatie meenemen om immigratieambtenaren te laten zien wanneer ze Vietnam verlaten.

  Voor vragen over het nieuwe beleid kunt u de immigratiedienst van Vietnam bellen op 024 3938 7320.

   

  • Vietnam heeft de 22-dagen durende social distancing maatregelen opgeheven op 23 april. De regering raadt aan om handen regelmatig te wassen, maskers te dragen op openbare plaatsen en om 1m afstand te houden. Verdere lokale inperkingen kunnen van toepassing zijn.
  • De meeste winkels en diensten zijn opnieuw open. Vluchten, openbaar vervoer, interprovinciaal vervoer, hotels, monumenten, toeristische attracties en overheidsgebouwen zijn heropend met veiligheidsmaatregelen.
  • Het ministerie van Volksgezondheid raadt aan om de medische verklaring op https://tokhaiyte.vn in te vullen.

   

  Informatieve websites betreft Covid-19

  We raden u aan om regelmatig volgende websites te raadplegen:

  Nieuws

  09 aug

  In samenwerking met de VN organiseert de Franse president Macron deze namiddag een donorconferentie voor Libanon. Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, zal ons land vertegenwoordigen. Ook President Trump en Koning Abdullah II hebben hun deelname al bevestigd. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo, heeft alvast 5 miljoen bijkomende humanitaire hulp vrijgemaakt.

  08 aug

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin kondigde zonet aan dat er vanavond om 20u vanop Melsbroek een C130-transportvliegtuig naar Beiroet vertrekt met dringend medisch en humanitair materiaal voor de slachtoffers van de enorme explosie. Naast de slachtoffers en gewonden, zijn door de enorme ravage ook vele mensen dakloos geworden. Om hen te helpen wordt ook materiaal voor tijdelijke opvang meegestuurd.

  17 jul

  De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof.

  12 jul

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, verwelkomt het compromis dat de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben bereikt, waardoor het "grensoverschrijdende" mechanisme voor het verlenen van humanitaire hulp aan het Syrische volk met twaalf maanden wordt verlengd via de grenspost Bab al-Hawa. De mogelijkheden om via Bab al-Salam humanitaire hulp te verlenen, moeten echter worden verbeterd.

  11 jul

  Op 11 juli 2020 is het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica begon. Op 11 juli 1995 viel de stad Srebrenica in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week tijd meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren.